Autor Wątek: E-Lekcje dyskusja  (Przeczytany 40467 razy)

MrObwarzanek

• Gość
E-Lekcje dyskusja
« dnia: 31 Marca 2020, 08:24:21 »
Chcę poznać opinię innych na temat e-lekcji. Ja nie mam e-lekcji nauczyciele wysyłają materiał na dysk i nikt oprócz uczniów nie ma dostępu. Jak zrobimy ten materiał to wysyłamy im na maila. Widziałem wiele filmów na yt o tych e lekcjach. Niszczą je dajac zaproszenia innym i trolują tutaj przykład [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Asp9JRUOLZg[/youtube] Wrzucają to na yt i maja wyświetlenia. Wrzucam tutaj bo nie widzę lepszego działu do tego Proszę o przeniesienie watku

Zły dział. Przenoszę. Umieściłeś w ogólnym, ale dla transportu ;). Tego typu wątki zakładamy w Rozmowie o wszystkim.
k_wojak

Usunąłem nawias z początku posta. @Siu
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2020, 22:06:29 wysłana przez k_wojak »

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
Odp: E-Lekcje dyskusja
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marca 2020, 09:18:19 »
Dla mnie to jeden wielki cyrk na kółkach. Tragiczne połączenia, jakość dźwięku, trolling, a w końcu brak nauczycieli zalogowanych w systemie. Mam od wczoraj e-lekcje, a już pojawiły się co najmniej 2 z wyżej wypisanych problemów.

Ja nie mam e-lekcji nauczyciele wysyłają materiał na dysk i nikt oprócz uczniów nie ma dostępu. Jak zrobimy ten materiał to wysyłamy im na maila.
Uważam, że taka forma pracy jest jednak lepsza.
POLREGIO S.A. Zakład Zachodniopomorski

Offline siudemky

• Zasłużony
  • vel. koszowy
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marca 2020, 09:39:40 »
To nie macie tego Google Classroom. Ja mam i nie narzekam. Dostać-odrobić-wysłać.

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marca 2020, 09:59:10 »
W zasadzie od początku tej akcji z zamkniętymi szkołami pracowaliśmy w systemie, o którym pisze Obwarzanek. Na szczęście zadań nie było zbyt dużo, więc nie stanowiły jakiegoś wielkiego problemu. W pewnym momencie tylko jedna pani zdecydowała się na Google Classroom. Od wczoraj mamy (a właściwie staramy się mieć) normalne lekcje za pośrednictwem platformy Microsoft Teams. Każda lekcja jest niewiadomą, czy będzie odbywać się jakby normalnie za pośrednictwem czatu głosowego, bądź również z udziałem kamerki, czy dostaniemy zadanie to zrobienia. Jednej pani w ogóle nie ma, więc lekcja z nią się nie odbywa. Warto nadmienić, że dostałem normalny plan lekcji, które trwają od 8 do w moim przypadku najpóźniej 13:30, jedna trwa półgodziny, a jest nawet jedna przerwa trwająca 30 min.

MrObwarzanek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca 2020, 11:03:31 »
Ja w tym momencie nie mam mikro ciekawie jakby to rozwiazali. Dla mnie głupie jest pokazywanie tworzy bo ja nie lubię pokazywać jej nawet przy klasi e wolę bez kamerk.  U was wymagaja jej? Ten nasz system działa bez zarzutów do teraz zobaczymy. Nie podoba mi się ze wojak u ciebie każda lekcja jest nie wiadoma słabe to. Jak z obecnościa na tych zajęciach? U mnie u kuzynki obecność sprawdzaja po odczytanych wiadomościach materiał dostaja na dziennik.

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marca 2020, 12:01:54 »
Pozwól, że do Twojej wypowiedzi będę się odnosił po kawałku i przy okazji coś dopowiem.

Ja w tym momencie nie mam mikro ciekawie jakby to rozwiazali.
Właśnie to też jest strasznie irytujące. Brak upewnienia się czy ma odpowiednie możliwości to przeprowadzania tego typu lekcji.

Dla mnie głupie jest pokazywanie tworzy bo ja nie lubię pokazywać jej nawet przy klasi e wolę bez kamerk.  U was wymagaja jej?
Nie ma obowiązku na szczęście. Kamerkę włącza ten kto chce (czyli nikt  ;)).

Nie podoba mi się ze wojak u ciebie każda lekcja jest nie wiadoma słabe to. Jak z obecnościa na tych zajęciach? U mnie u kuzynki obecność sprawdzaja po odczytanych wiadomościach materiał dostaja na dziennik.
Chyba u nas jeszcze nie ma czegoś takiego jak nieobecność/obecność.

W ogóle uważam, że to zdalne nauczanie to jedna wielka ściema. Mając do roboty jakieś jedno/dwa zadania na powiedzmy dwa dni (bo jak już pisałem miałem tego mało) czułem się bardziej komfortowo, machnąłem i miałem spokój (nie każdy robił, ja też szczerze mówiąc skupiałem się na tych co mają określony termin), bez potrzeby zrywania się ósmej rano, na lekcje, które nie wiadomo w jakiej będą formie, a i tak wszyscy maja je, delikatnie mówiąc gdzieś. Jedni grają, inni ucinają drzemkę, a jeszcze inni nie wiadomo co (oczywiście sam nie jestem święty). To było oczywiste, że tak będzie. To wprowadzenie lekcji na Teams to moim zdaniem strata czasu i mojego i nauczycieli. Chodź to samo można powiedzieć o całym zdalnym nauczaniu, skoro zadania robi powiedzmy 1/3, bądź powiedzmy 1/2 klasy.

MrObwarzanek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwietnia 2020, 18:34:32 »
Widzę ze film przykładowy został usunięty ciekawe dlaczego. YT robi coś z tym czy mu zgłosili ten film. Może zmadrzał

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwietnia 2020, 02:36:40 »
O, odkryłem, że na tej platformie nawet nie ma geografii, którą mam rozszerzoną...

Offline siudemky

• Zasłużony
  • vel. koszowy
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwietnia 2020, 23:34:02 »
Może nie na temat e-lekcji na internecie a w telewizji.
Co sądzicie o "Szkole z TVP"?  Widać masę błędów. Podstawowych też. Powstało full niczym tekstur siódemek memów wyśmiewających nauczycieli. Moim zdaniem to nie ich wina, z tego co wiem dzięki artykułom w internecie (pewnie, że nie fake newsy) jest to wina organizatorów.

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Kwietnia 2020, 00:35:20 »
Nie wiem, nie oglądam, słyszałem tylko, że jest źle. Zresztą powstawanie takich memów mówi samo za siebie.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2020, 00:43:37 wysłana przez k_wojak »

Offline siudemky

• Zasłużony
  • vel. koszowy
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Kwietnia 2020, 00:48:37 »
Mhm, sam ze 2 wczoraj wrzuciłem na discorda. :P
Mowa tu o wpadkach typu: liczby parzyste są parzyste bo mają parę, średnica zamiast obwodu czy też ołów na stacji benzynowej. To wpadki najbardziej zapamiętane i wykorzystywane przez internautów.

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Kwietnia 2020, 00:53:41 »
Szczerze mówiąc, to spodziewałem się, że z tego może być niewypał ;).

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Kwietnia 2020, 22:05:49 »
O, odkryłem, że na tej platformie nawet nie ma geografii, którą mam rozszerzoną...
A nie, przepraszam. Okazało, że w tym tumulcie na konfie klasowej całkowicie przeoczyłem kod - jest.

Offline siudemky

• Zasłużony
  • vel. koszowy
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Kwietnia 2020, 11:52:31 »
Bywa, tak jak u nas. Nauczyciel wyśle kod do classrooma na dzienniku a potem ktoś przeoczy i dostaje uwagę, że nie wszedł.  :-\

MrObwarzanek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Kwietnia 2020, 22:57:20 »
Odkopię temat. Miałem ostatnio lekcje przez gogle meet. Z historii może być tylko 10 osób na raz więc pan podzielił nas na grupy. o\O danej godzinę mamy lekcję. Nikt nie troluje przeszkadza myślę że to dobry pomysł był.