Autor Wątek: SimRail 2021  (Przeczytany 19253 razy)

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
SimRail 2021
« dnia: 26 Września 2020, 01:35:02 »
Pewnie niektórzy (jak nie wszyscy ;)) z Was słyszeli o powstającym symulatorze o nazwie "SimRail 2021 - The Railway Simulator". Ma to być coś w rodzaju TD2, jednak o wiele bardziej rozbudowane, z lepszą grafiką no i oczywiście płatne (na chwilę obecną krążą głosy o cenie 200 zł). Za symulator odpowiadają zawodowi programiści tworzący na ogół symulatory służące do szkolenia maszynistów. Symulator ma już swoją stronę na Steamie: https://store.steampowered.com/app/1422130/SimRail_2021__The_Railway_Simulator/
POLREGIO S.A. Zakład Zachodniopomorski

Offline siudemky

• Zasłużony
  • vel. koszowy
Odp: SimRail 2021
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2020, 08:53:31 »
W zespole dzialaja nasi i tedekowcy. Jest to symulator - mieszanka. Wg mnie daaaaleka alternatywa dla symka, cos jak kiedys nebula. :>
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2020, 01:02:38 wysłana przez siudemky »

Offline EN57-002

SimRail SimKola
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Października 2020, 00:45:08 »
   Ostatnio wśród MK przewija się ów projekt. Sporo osób wiążę z nim nadzieję na porządny projekt PL, który może wejść na rynek i mieć ugruntowaną pozycję. Pierwsze trailery robią wrażenie, ale to, jak dla mnie, tylko wrażenie.
   Od razu nasuwa mi się myśl, co dalej? Gra ma być na steamie, więc w zasadzie międzynarodowa. jak w takim razie ma wyglądać dyktowanie rozkazu pisemnego N o treści:
  "Rozkaz pisemny "N" nr 50, dla poc. 603 2020-10-22. Rubryka 1. Od Brzozy do Truskawki tor nr 1 jest zamkniety, ruch jednotorowy dwukierunkowy wprowadzono po torze nr 2. Rubryka 2. Zezwalam po otrzymaniu sygnału "Nakaz jazdy" z toru nr 5 nie posiadającego semafora wyjazdowego wyjechać w kierunku Truskawki na tor lewy nr 2 . stacja Brzoza, post. Bz, 19:55, nadał ISDR Rudolf Arnold." przez grającego 10-cio latka z DE, dla grającego 10-cio latka z RU?
   No to już rozkazy pisemne mamy z gowy.
   Druga sprawa. W trailerach mamy, że można się wcielić w rolę DR. Fajnie, ale kto na dużych stacjach będzie taki ruch prowadzil? 10-cio latek z DE piszący po Niemiecku do 10-cio latka z RU? Tenże sam 10-cio latek zasiądzie na stację Wa-wa Centralna, bo w trailerze jest i będzie tam płynnie prowadził ruch? On obsłuży stację Kutno, Inowrocław, Tarnowskie Góry?Nie sądzę. Kto będzie obsługiwał inne duże stacje? Jak będzie przebiegała weryfikacja na te stacje, bo przecież jak na początku ów 10-cio latek zasiądzie do dużej stacji, to możemy se wyobrazić co się będzie działo wśród bardzo, na dziś wyrozumiałych uży(szkodni)tkowników przenoszących się z tedeka do nowego projektu.
   Kwestia odtworzenia linii kolejowych, stacji. No wiemy już, że po MS flight simulator 2020 jest możliwe odtwarzanie terenu za pomoca skryptu komputerowego. Ok. I teraz wyślą nas na linię 131 z T.G. do Inowrocławia. Ile osób to strzyma?
   Wiemy, że SimKol ma linie kolejowe odtworzone, bo przecież robi symulatory dla firm kolejowych, ale to trochę inna specyfika niż na multika. O ile to będzie uproszczone w multiku? Wyobrażacie sobie na dziś, kolizję na przejeździe kolejowym i zablokowanie jednego toru na szlaku? No większość by od razu pisała skargi na "działanie na niekorzyść projektu" lub inny jakiś wymysł. A jeżeli od razu, jak w ETS-ie będziemy się mogli cofnąć w czasie, by dane zdarzenie nie nastąpiło, to ile to będzie miało z realności?
   No i jeszcze pozostaje kwestia regulaminu. Jak on będzie wyglądał jak obecny z tedeka, z pkt-ami wzajemnie się wykluczającymi, ogólnikowymi, pod które będzie można podciągnąć wszystko, to średnio to widzę. Owszem program będzie działał, ale zajdzie zniechęcenie po jakimś czasie projektem, co dziś widać w tedeku. No i nie wyobrażam sobie w grze na steamie systemu skarg i zespołu rozpatrującego wyjście użytkownika z aktywnym RJ, czy inne wzniosłe skargi.
   A jakie jest Wasze zdanie, przemyślenia?

Scaliłem. Wątek o tym symulatorze został już założony.
k_wojak
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2020, 13:10:35 wysłana przez k_wojak »

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2020, 22:49:00 »
Ja szczerze mówiąc nie wiem, co o tym SimRailu myśleć. Z jednej strony ciekawie zapowiadający się projekt, z drugiej wielka niewiadoma. Nie jestem w chwili pisania tego posta specjalnie podekscytowany tym programem. Poczekam na więcej konkretów i może wtedy sytuacja ulegnie zmianie.

Offline siudemky

• Zasłużony
  • vel. koszowy
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2020, 22:52:09 »
Pisałem, że jest to alternatywa dla symka. Że tak napiszę, "zawieszam zdanie". Także jak Ty nie jestem napalony na owy produkt, czas pokaże. ;)

Offline k. wojak

• Administrator
  • Maszynista Stażysta
    • Kana? Youtube
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwietnia 2021, 21:53:58 »
Prezentacja ruszania Elfem.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AVyu2p4xIW0[/youtube]

Offline Matz32

• Moj Kanal YT
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2021, 22:07:29 »
Wyszlo demo lepiej zoptymalizowany prolog niby pojawia sie ciagle jakies info ale pelnej wersji ni widu ani slychu,nadalej niewiemy jak ma wygladac MP.  Tak duzo pytan tak malo odpowiedzi